Dostluğun Şehri Konya
- gülençağlayan
- 5 Oca 2023
- 2 dakikada okunur

Konya huzurun, dinginliğin şehri diyebilirim. İlk kez Konya’ya gittiğinizde daha şehre girerken o duyguya kapılıyorsunuz. Benim ikinci defa Konya’ya gitme isteğim de, ilk defada aldığım maneviyat duygusu ile oldu.
Konya demek Mevlana demek tabi ki. Bu yüce değer Konya’yı Konya yapıyor.
Mevlana Müzesi

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin kabrinin bulunduğu türbedir. Bu türbede Mevlana’nın babasının soyundan gelme başka mezarlar da bulunmakta. Müzenin içinde tilavet odası, türbe, semahane, mescit, halı, kumaş odaları, mutfak bölümleri yer almakta. Müzeye giriş ücretsiz.

Alaeddin Tepesi ve Alaeddin Camii

Konya düz bir ovaya yayılmış bir şehir olsa da, yükseltisi az olan bir tepesi mevcut. Selçuklu Hükümdarlarından I. Rükneddin zamanında yapımına başlanan cami Alaeddin Keykubat tarafından tamamlanmış.

Günümüzde camii olarak hizmet veriyorken, etrafında seyir tepesi ve parkı olarak da kullanılmakta. Camiinin avlusunda Selçuklu Devlet padişahlarından I. Mesud, II. Kılıçarslan, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alaeddin Keykubat’ın da mezarları yer almakta.
Bedesten Çarşı

Kanun-i Sultan Süleyman tarafından inşaa ettirilmiş bu çarşı Konya Belediyesince restore edilmiş. Geniş bir alanda yer alan çarşıyı mutlaka gezmelisiniz. Kuyumcular, şekerlemeciler, giyim eşyalarının satıldığı çarşıda gezerken gözümüz hep lokumcularda idi. Alıp tatmadan olmazdı doğrusu.
Tropikal Kelebek Bahçesi

İlk önce gece görüp hayran kaldığımız binanın dış ışıklandırmalarıyla, ertesi gün gidip gezme fırsatı bulduğumuz bu yeri görmenizi mutlaka tavsiye ederim. Özenle hazırlanmış bu yer çok farklı bir aleme sizi götürüyor. Gezerken hiç bitmesini istemeyeceğiniz anları yaşıyorsunuz.

Azize’ye Camii

On altıncı yüzyılda yaptırılan camii yandıktan sonra Sultan Abdülaziz’in annesi tarafından tekrar inşa ettirilmiş. Konya çarşısın ortasında yer alan camii dış görünüşüyle dikkat çekiyor.
Şemsi-i Tebriz’i Camii ve Türbesi

Mevlana Celaleddin-i Rumi’den bahsedilince Şems’ den bahsetmemek olmaz. Biz de bu değerli zatın kabrini ziyaret etmek istemiştik. Burası merkezde yer alıyor.
İstiklal Harbi Şehitliği

Çanakkale Harbi Cephesi, 1915 yılı sonrası Konya’nın durumu, İstiklâl Harbi hazırlığı, harp ve savaşın kazanılmasından sonraki Konya ve köy hayatını anlatan görsellerin üç boyutlu anlatıldığı İstiklâl Harbi Şehitliği, Mevlana Müzesi ile Mevlâna Kültür Merkezi’nin arasında Üçler Mezarlığı'na bitişik olarak inşa edilmiştir.

Kyoto Japon Parkı

Konya gezi planı yaparken böyle bir yerin olduğunu öğrenince biraz şaşırmış ve meraklanmıştım. Beklediğimden güzel hazırlanmış bu parkta Japon kültürüne ait mimari ve zen bahçelerinin güzelliklerini görebiliyorsunuz. Burada piknik yapabilir huzurlu saatler geçirebilirsiniz.

Çatalhöyük

Dokuz bin yıl öncesine ait yerleşim yerlerinin bulunduğu Çatalhöyük, o dönemlerdeki yaşayışlara ait pek çok bilgi veriyor. Konya’dan 40 km uzakta bulunuyor.

Tuz gölü

Konya il sınırları içerisinde yer alan Tuz gölü ülkemizin ikinci büyük gölü oluyor. Başka bir gezimiz güzergahımızda yer alan gölü yol üzerinde görmüş, burada mola vermiştik. Mola yerinde bir tesis de bulunuyor.

Nasreddin Hoca Türbesi

Akşehir ilçesinde yer alan Nasreddin Hoca Türbesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Nasreddin Hocayı bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Fıkralarının güldürürken düşündüren, ders verir özellikte olduğunu herkes bilir. İlçe merkezinde bu fıkraları temsil eden heykelleri görmek sizleri tekrar gülümsetecektir. Türbenin aynı bölgede yer aldığını söyleyebilirim. Giderseniz dünyanın merkezini de görme fırsatı bulacaksınız.

Sille Köyü

Tarihi Sille Köyü, Konya’ya gelenlerin mutlaka gezip görmesi gereken bir köy. Konya’ya 8 km uzaklıkta yer alıyor. Frigler'den Osmanlı’ya kadar tarihte var olan bu köy gezenlere farklı güzellikte manzaralar sunuyor.

Seyahatlerimi anlatırken konakladığımız yerleri anlatmayı eğer farklı bir özelliği yoksa gerekli görmüyorum. Konya’da kaldığımız otel biraz farklıydı. Rastgele konaklamaya karar verdiğimiz bu otel Mevlana Meydanına yürüme mesafesinde merkezde bir otel. Bu otel, tarihi kalıntıların temelde korunarak inşa edildiği, bence özel bir otel. Aslında bir nevi müze de denilebilir. Müze hotel Safa Royal

Konya’da ne yenir? Sorusunu duyar gibiyim. Konya lezzetleri bir harikaydı. Etli ekmek, kuru bamya çorbası, tirit mutlaka tadılmalı diyebilirim.



👏👏👏👏